Każdego roku w Danii marnuje się ponad 227 000 ton żywności zdatnej do jedzenia. Jest to nieetyczne, wiąże się z dużymi kosztami, a dodatkowo przyczynia się do emisji CO2. W związku z tym asystentka ds. jakości w firmie BSB Industry, Susanne Nielsen, jest zadowolona z tego, że firma z nowym certyfikatem DAKA REFOOD zaczyna walczyć z marnotrawstwem żywności i działać na rzecz recyklingu.
- Ekologiczne inicjatywy są niezwykle istotne dla firmy BSB. W firmie BSB nieustannie staramy się zmniejszyć nasz wpływ na środowisko. Minimalizując liczbę odpadów spożywczych w zakładowej stołówce i poddając wszystkie resztki jedzenia recyklingowi, przyczyniamy się do jak najbardziej wydajnego wykorzystania zasobów. Cieszymy się, że nasi pracownicy z radością podjęli tę inicjatywę – mówi Susanne Nielsen.
Oto sposób, w jaki firma BSB ogranicza marnotrawstwo żywności
- Monitorujemy i rejestrujemy odpady spożywcze
- Jemy na mniejszych talerzach w bufecie
- Sortujemy odpady spożywcze i poddajemy je recyklingowi
- Współpracujemy z firmą cateringową, która może dostosować dzienną liczbę serwowanych posiłków